WATERVILLA IJSBAANPAD II

 

Lokatie
Amsterdam

Opdrachtgever
partikulier

Project architect
Jorrit Houwert
Jasper Suasso de Lima de Prado

Team
Verena Gollner
Justas Paičius
Michele D’Ostuni

Oppervlakte
210m2

Startdatum
2016

Oplevering
2018


Achter het Olympische stadion, aan de rand van het centrum van Amsterdam, ligt een typisch woonboot gebied waar meer dan 150 woonboten zijn afgemeerd. Dit gebied maakt een snelle transformatie door naar een hippe en moderne woonbootgemeenschap. De vele oude woonboten in dit gebied worden in snel tempo vervangen door nieuw gebouwde moderne watervilla’s.
Door de korte afstanden tussen de woonboten (tot soms maar 2 meter tussenruimte) heeft dit gebied een hoge dichtheid, maar daarentegen creëert het een mooie, gezellige en comfortabele leefomgeving op het water waar alle bewoners samen leven in een actieve sociale gemeenschap.
De toegang tot deze woonboten aan het IJsbaanpad wordt loopt via een semi openbare steiger die 11 andere woonboten ontsluit.
De hoge- en dichtbebouwde omgeving heeft er voor gezorgd dat we moesten nadenken over hoe we om zouden kunnen gaan met de privacy. We wilden de woonboot niet als een gesloten- ingebouwde doos laten overkomen.
Daarnaast was de klant niet echt bang om enkele openingen in de gevel te maken. Het was gewenst om ramen met uitzicht te maken. We hebben deze vraag beantwoord door de ramen op specifieke posities te plaatsen om zo geschikte uitzichten te krijgen tussen de corridors van naburige woonboten door, ook aan de kant van de semi openbare steiger.
Alhoewel de opdrachtgever zich minder druk maakte over het uiterlijk van de woonboot, de gevel, hebben onze visie, om met eenvoud toch een krachtige vorm van het geheel te maken, niet laten varen. De samenstelling en indeling van de gesloten en open gevelelementen van hout zijn daarom subtiel verdeeld in wanden van verticale houten delen vervaardigd uit kleinere en bredere houtelementen. Door subtiele horizontale lijnen tussen de 2 verschillende kleuren hout te plaatsen wordt de gevel onderbroken zonder dat het geheel aan kracht verliest.
Het interieurconcept voor deze woonboot was gebaseerd op de typische Amsterdamse grachtenhuizen met hun hoge ruimtes, hoge plafonds en statige hoge ramen. Dit waren ook de typische elementen die de klant het meest waardeerde in het huis waarin de familie woonde.
In plaats van de vloeroppervlakte te maximaliseren hebben we de woonboot in 2 niveaus. In de kelder bevinden zich de slaapkamers en een dubbel hoge studieruimte. Op de begane grond vloer de hoge woonkamer en de open keuken. Een extra trap leidt naar een groot dakterras bovenop deze watervilla waar men kan genieten van het zonlicht en een prachtig uitzicht over de omgeving.

Het interieur is gebaseerd op een zeer open plattegrond waar woonkamer, keuken en eetkamer als één open ruimte fungeren. De ruimtes worden alleen gedeeld door een subtiel niveauverschil in de plafonds en vloeren. Door het openen van de grote schuifdeuren kan het terras, op hetzelfde niveau, worden toegevoegd als een functionele verlenging van de eetkamer.
Het belangrijkste deel van het ruimtelijk ontwerp zijn echter de vele verticale ruimtelijke verbindingen. Door grote hoge ruimten in woonkamer, entreehal en boven de studieruimte te maken, wordt natuurlijk licht tot diep in de kelder geleid en even belangrijk verbindt het de drie niveaus van het huis met elkaar. Deze dubbel hoge ruimtelijke verbindingen leveren vele interacties op met kruislingse zichtlijnen van diep in de kelder tot het dakterras.